Vrijwel 100 procent van de plantenpoeders bevat proteïnen. Wel in grotere of kleinere hoeveelheden, maar het is overigens niet te vergelijken met de chemisch geproduceerde proteïnen zoals gehydrolyseerde keratine (dit veel sterker).
Het is belangrijk om dit in gedachten te houden om je haar niet meer te geven dan het nodig heeft. Dit betekent overigens niet dat als je haar geen proteïnen nodig heeft je dus geen plantenpoeders kan gebruiken. Het is belangrijk om te weten waar de poeders uit bestaan: eiwit en/of hydratatie. Ook is het belangrijk ome weten wat de zuurtegraad is (hier later meer over).
🌿

Aan het begin van de overgang naar Ayurvedische plantenpoeders is het mogelijk dat het haar meer eiwitten nodig heeft, maar de haarschacht kan veel meer verzadigd raken dan je in eerste instantie zou denken. @Patie_liebana heeft deze informatie opgezet. Wel in het Spaans, maar google translate helpt je hierbij. Dank je wel Patricia voor deze waardevolle informatie!
🌿

De symptomen van een teveel aan eiwitten zijn:
Droog haar, strohaar of te zacht haar. In beide gevallen krijgt de krul geen vorm.
Het is waarschijnlijk dat het haar vanwege het gebrek aan flexibiliteit en een teveel aan hardheid door overtollig eiwit gaat splijten.
🌿

Planten die zeer rijk zijn aan eiwitten:
Henna, Cassia obovata, Moringa, Indigo, Tulsi, Fenegriek en alle algensoorten.

Planten met een medium hoeveelheid aan eiwitten:
Bhringaraj, brahmi, kurkuma, gember, neem en sidr/ziziphus.

Planten met (zeer) weinig eiwitten in zeer kleine hoeveelheden:
Amla, marshmallow, shikakai en reetha.
🌿

Het heeft geen zin om veel planten te mixen zonder het effect van elke plant te kennen. Bijvoorbeeld als je wilt conditioneren en je een plant kiest met veel proteïnen. Ayurvedische planten zijn ondanks hun 100% natuurlijke vorm toch erg krachtig.
🌿

Wanneer je de poeders voor het eerst gaat gebruiken, is het het beste om poeders een voor een te proberen. Kijk naar de effecten die ze veroorzaken op je haar en hoofdhuid. Voor een goede behandeling kan een enkele plant soms al alles geven. Het is altijd beter om van minder naar meer te gaan. Een goede start is bijvoorbeeld Amla om deze vervolgens uit te breiden met Aloë Vera of Brahmi of Sidr (mocht je allergisch zijn voor Aloë Vera). Deze poeders geven een heerlijk conditionerend masker.