Waarom natuurlijke huidverzorgingsproducten beter zijn

Het is belangrijk om je huid te verzorgen met natuurlijke ingrediënten in plaats van kunstmatige stoffen, omdat deze vaak gelinkt worden aan huidirritaties, allergische reacties en soms zelfs aan heftige gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn natuurlijke ingrediënten ook beter voor het milieu doordat er geen bestrijdingsmiddelen en microplastics in het milieu belanden.

 

Natuurlijke huidverzorging

Je huid is je grootste en ook nog eens een van de belangrijkste organen van ons lichaam. Via de huid maken we vitamine D aan, de huid regelt mede onze lichaamstemperatuur, ondersteunt de natuurlijke reiniging en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Je huid onnodig belasten met toxische stoffen zorgt voor verstoring van deze processen. Huidproblemen zijn hiervan nog maar het begin. Wist je dat veel stoffen in verzorgingsproducten ook je hormoonhuishouding kunnen verstoren met alle gevolgen van dien? Je bent dus niet alleen wat je eet, maar ook wat je smeert!

 

Maar wat zijn dan natuurlijke ingrediënten? 

‘Natuurlijk’ is een begrip dat zwaar onderhevig is aan marketing. Dit betekent dat het vaak te pas en te inpas wordt gebruikt. Natuurlijke ingrediënten komen uit de natuur, wat betekent dat ze niet synthetisch gemaakt zijn in het laboratorium. Aan de formules worden geen enkele kunstmatige, synthetische of chemische toevoeging gedaan. Biologische ingrediënten zijn ingrediënten die geteeld worden zonder hulp van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen.

Het goede uit de natuur gebruiken en/of produceren met respect voor de natuur. Natuurlijke ingrediënten en heilzame planten, kruiden en bloemen vormen de basis voor de cosmeticaproducten. De producten ondersteunen het verzorgende en herstellende vermogen van de huid.

Nu mag je een product ook natuurlijk noemen als er een x-aantal procent van origine aanwezige natuurlijke ingrediënten zijn gebruikt. Ook al zijn deze dan wel weer aangepast in een laboratorium. Pas hier dus mee op, want ook deze ingrediënten kunnen irritaties en andere reacties veroorzaken. Ook zitten er natuurlijke ingrediënten in die helemaal niet duurzaam zijn of eigenijk niet meer als natuurlijk beschouwt kunnen worden. Dit heet dan bv greenwashing. 

Overstappen op natuurlijke huidverzorgingsproducten is zeker niet altijd duurder. Maar dat kan wel! Dat komt doordat de producten veel geconcentreerder zijn (ze worden bv niet verdund met goedkope ingrediënten zoals water) en de ingediende zelf duurder zijn om te vervaardigen. Het voordeel is dat je wel veel langer doet met de producten, want je hebt echt veel minder nodig.

Er zijn verschillende keurmerken voor biologische producten. Zo heb je het Franse keurmerk Ecocert, Cosmos, USDA organic, BDIH, Bio=keurmerk, en nog veel meer. 

Zoals je misschien al weet, selecteert Almandia alle producten met zorg! Er zitten dus geen rare ingrediënten in welk product dan ook. Houdt er wel rekening mee dat je gevoelig kan zijn voor natuurlijke ingrediënten. Ik kan bijvoorbeeld niet goed tegen rozenolie. 

Als je vragen hebt aarzel dan niet om contact op te nemen!